Så här väljer du rätt webbhotell – GUIDE

Om du sysslar med business idag, vare sig det är en stor multinationell firma eller ett litet start up, så måste du ha en närvaro online. Så ser verkligheten ut idag och de som  inte följer detta råd kommer troligtvis få problem i framtiden.

Jag tänkte i denna artikel fokusera på just små och medelstora företag och start ups. Vad är det då som krävs för att ha en online närvaro? Jo, som tur är så är det väldigt enkelt, allt du behöver är ett domännamn och ett webbhotell! Att välja ”rätt” domännamn är en lite annan fråga och får vara ämne för en framtida artikel istället. Nu tänkte jag istället fokusera på just webbhotell.

Hitta de bästa webbhotellet för just DIG!

Webbhotell hosting

Jag vet att många är förvirrade i djungeln av olika webbhotell, det finns ju så många! Jag ska försöka förenkla det hela så mycket som möjligt och denna artikel passar just det som är helt ovetande.

För det första finns det enkelt sagt två olika former av webbhotell (kallat hosting på engelska). Nämligen:

  1. Webbhotell där du delar prestandan med andra hemsidor. Kallas shared hosting på engelska.
  2. Privat webbhotell/hosting.

Shared hosting är det vanliga för privatpersoner och små och medelstora företag. Det är som ni förstår också det billigaste alternativet. Privat hosting kan se ut på olika sätt, du kan ha en dedikerad server eller VPS hos ett webbhotellföretag, eller så har du helt egna grejer. Det är mest en fråga om kostnader. Ett stort internationellt företag bör definitivt ha en helt egen lösning för sin hosting.

Som ni säkert förstår är det just dessa ”delade” varianter som är aktuella för oss mindre aktörer. Så nu kommer vi gå djupare på just dem.

Vilken budget har du?

Att fastställa hur mycket man kan betala är ganska viktigt för att hitta det bästa valet. De flesta svenska webbhotell ligger runt cirka 20 till 200 kronor per månad. Sedan kan man ibland uppgradera till företagspaket som är ännu dyrare och lite bättre. Nästa steg om man vill ha ännu mer prestanda är att skaffa en privat lösning.

Så här väljer du

Om du inte ska ha hemsidan för att aktivt genomdriva din verksamhet och/eller skaffa nya kunder kan du faktiskt välja ett av de billigaste alternativen. Det gäller t.ex. dig som endast vill ha en mindre sida med simpel information och kontaktmöjligheter.

Om du däremot driver verksamheten till stor del från din sida, som till exempel vid affiliatemarknadsföring eller e-commerce bör du välja ett premium alternativ.

Svårare än så behöver det inte vara. Men såklart kan det skilja sig mycket i kvalité från företag till företag och där måste du ta del av recensioner, tester och omdömen av opartiska källor. Sådana tester och omdömen finns till exempel på sidan bästawebbhotellen.nu vilken du hittar HÄR. Det finns många liknande sidor men var uppmärksam på att alla inte är opartiska och kanske inte heller har testat alla webbhotell som de påstår. De baserar istället sina omdömen på de provisioner de får av leverantörerna i fråga.

Lycka till i jakten på ett nytt webbhotell och kommentera gärna!