Tjäna pengar online – Del 2

Vi har ju tidigare skrivit om affiliate-marknadsföring som ett sätt att tjäna pengar online. Med det har inlägget så vill vi fördjupa oss lite i ämnet.

Vad är affiliate?

Genom att producera bra innehåll som folk vill läsa och lägga ut på internet så kan man tjäna pengar genom annonser. Har man bra texter som folk vill läsa så drar man till sig besökare. Dessa besökare kan ses som en tillgång som det finns möjlighet att slå mynt av. Genom att länka till produkter eller tjänster så kan du få ersättning av företagen som bedriver dessa tjänster som tack för att du skickar vidare kunder till dem. Idag finns många olika affiliateprogram där annonsörer och websidesägare kan mötas och på ett enkelt sätt starta samarbeten mot ersättning.

Hur lyckas man som affiliate

För att lyckas som affiliate behöver man lyckas med tre saker. För det första måste man göra bra innehåll som folk vill läsa. Är innehållet bra så stannar besökarna kvar på sidan och klickar på dina länkar. För det andra behöver man sökordsoptimera sidan på ett sådant sätt att besökare hittar dit genom sökmotorerna. Sökordsoptimering kan exempelvis bestå i att man väljer att fokusera på ord eller meningar som många söker på. Man kan sedan optimera sidan genom att exempelvis ha dessa ord i titel och rubriker för att klargöra för sökmotorerna vad sidan handlar om. Den tredje och sista aspekten av att bli en lyckad affiliate handlar om att hitta bra produkter med en bra provision att länka till. Många ämnen kan ha hundratals eller tusentals sök varje dag men inte ha någon koppling till en produkt eller tjänst man kan sälja. Det gäller därför att välja sitt ämne med omsorg.

Att hitta ämnen och teman till sin sida

Allra bäst är att skriva om något man redan är intresserad av och har förkunskaper om. För att göra en bra sida krävs att man vet vad man pratar om. Många börjar att skriva om något som har att göra med ett personligt intresse eller en hobby. Genom att skriva om ett intresse så har man mycket gratis då kunskapen redan finns där. Det blir dessutom roligare att skriva om något som man brinner för. Om man väljer ett ämne man inte på förhand är insatt i gäller så klart att man läser in sig ordentligt på detta innan man börjar skriva.

Varianter på sidor

Det gäller att man skapar en sida som ger värde. För en framgångsrik affiliate måste målet alltid vara att ge någon form av nytta till läsaren.

Ett exempel på sida som ger nytta till läsaren kan vara en sida som testar produkter och som hjälper läsaren att välja just rätt produkt för denne. Man kan testa produkter inom en speciell nisch som till exempel den här sidan som testar och recenserar elmopeder: Elmopedinfo.se. Eller en större och men omfattande sida som till exempel Vibilagare.se som skriver om och testar allt möjligt inom bilvärlden.

En annan variant på upplägg på en sida kan bara vara att ha så mycket bra information som möjligt inom ett visst ämne. Steg två blir sedan att lite snyggt väva in länkar till sidor som säljer produkter inom det specifika ämnet. Ett tredje koncept kan vara att man listar olika produkters specifikationer för snabb och smidig jämförelse. En variant på detta kan vara en sida som jämför priser som exempelvis Prisjakt.nu.

Affiliate